Skip to:

onderwijsnieuwsdienst ICT

Abonneren op feed onderwijsnieuwsdienst ICT onderwijsnieuwsdienst ICT
ICT-nieuws voor het onderwijs via OnderwijsNieuwsdienst.nl.
Bijgewerkt: 37 min 33 sec geleden

FutureNL biedt ai-cursus aan basisscholen

di, 08/13/2019 - 11:00
Stichting FutureNL introduceert een lesmodule over kunstmatige intelligentie (ai) voor het primair onderwijs (po). Basisscholen krijgen gratis toegang tot het pakket dat bestaat uit vijf lessen. De Nationale AI-cursus Junior-module wordt vanaf 4 september door honderden scholen in gebruik genomen. Koningin Máxima is bij de aftrap aanwezig op CBS de Rank in Toldijk.
Categorieën: Onderwijs nieuws

5 best practices voor cybersecurity in het onderwijs

ma, 08/12/2019 - 10:00
Een doordacht cybersecuritybeleid in het onderwijs is onmisbaar. Helaas zijn de budgetten vaak een stuk lager dan in het bedrijfsleven. Daarom delen we een vijftal best practice die je kunnen helpen het cybersecuritybeleid van jouw onderwijsinstelling in te richten.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Koningin Máxima aanwezig bij lancering Nationale AI-cursus Junior

do, 08/08/2019 - 11:00
Koningin Máxima is woensdagochtend 4 september aanwezig bij de lancering van de Nationale AI-cursus Junior in Toldijk. Deze cursus moet kinderen de beginselen van kunstmatige of artificiële intelligentie bijbrengen. De Nationale AI-cursus, FutureNL en UpgradeNL hebben de Nationale AI-cursus Junior ontwikkeld om kinderen tussen de tien en veertien jaar de mogelijkheden van AI te laten ervaren.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Bijdrage 30.000 euro voor Groningse game basisonderwijs van Google

di, 07/23/2019 - 11:00
Het Centrum Groninger Taal & Cultuur heeft van Google een bijdrage van € 30.000 ontvangen voor het project Van Old noar Jong. Het doel van dit project onder leiding van RUG-hoogleraar Martijn Wieling is het (door)ontwikkelen van een digitale onderwijsgame voor het Gronings. Het Community Grants Programma van Google Eemshaven heeft als doel lokale initiatieven te ondersteunen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Zonnige zomertips voor mediawijze mensen

do, 07/18/2019 - 15:10
Deze zomer is op gebied van mediawijsheid ontzettend veel te doen, lezen, luisteren en zien. Wat zijn nu de echte aanraders? We vroegen netwerkpartners en collega's om hun zomertips.
Categorieën: Onderwijs nieuws

ICT-onderwijsproject in aardbevingsgebied geeft scholen digitale voorsprong

wo, 07/17/2019 - 13:00
Wethouders en beleidsmedewerkers van de aardbevingsgemeenten en afgevaardigden van de provincie Groningen brachten afgelopen maand een bezoek aan een basisschool in hun eigen gemeente. Ze woonden een ICT-les bij en gingen in gesprek met leerkrachten en leerlingen om een beeld te krijgen van het ICT-onderwijsproject dat tot en met 2022 op alle scholen in het aardbevingsgebied wordt uitgevoerd
Categorieën: Onderwijs nieuws

Schermverslaving binnen het gezin?

ma, 07/15/2019 - 11:10
Schermverslaving is binnen veel gezinnen een herkenbaar probleem. Astrid Poot ontwikkelt daarom bij de Familie van Fonk het spel Schermen!. Werk samen aan een nieuwe sociale scherm-norm.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Woordjes leren met een robot

zo, 07/14/2019 - 09:54
Een robot in de klas biedt voordelen bij het leren van een tweede taal. Zo kunnen kinderen extra oefenen in een taal naar keuze en op hun eigen niveau. Maar voorlopig is deze taak voor de robot nog te complex. Dit concludeert Rianne van den Berghe, die er onlangs op promoveerde aan de Universiteit Utrecht.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Digitale geletterdheid in het nieuwe curriculum

vr, 07/05/2019 - 10:30
In het najaar van 2019 besluit de Tweede Kamer over de vraag of digitale geletterdheid daadwerkelijk in het curriculum terugkomt in de vorm van kerndoelen. Waarom is het nodig om digitale geletterdheid een vaste plek in het onderwijs te geven? En waarom nu? Daarover gaat het in deze Kennisnet-podcas...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Veilig en betrouwbaar internet voor alle scholen in primair en voortgezet onderwijs bereikbaar

do, 07/04/2019 - 10:10
Kennisnet en Axians hebben donderdag 20 juni een handtekening gezet onder een raamovereenkomst voor de inrichting van een Nationaal Dienstencentrum (NDC). Met het NDC zorgt Kennisnet voor een basisniveau aan internettoegang en beveiliging voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Leerlingen OBS De Viersprong Klazienaveen omarmen 3D-printers

do, 07/04/2019 - 10:00
Compleet met prijzenpakket arriveert Arnoud Langen van het Esdal College bij basisschool De Viersprong. In een competitie van het College zijn leerlingen van groep 8 daar in de prijzen gevallen. Ze zijn verkozen tot ondernemers van de maand. Hier werken we met vijf enthousiaste basisscholen. Ze zijn bedrijfjes begonnen, moeten klanten werven en een product maken op de printer.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Zet ICT in om het onderwijs te verbeteren

wo, 07/03/2019 - 10:00
Zet je ICT in binnen je school of bestuur? En wil je graag een volgende stap zetten, of leren van anderen? Houd ‘Samen Slimmer Leren’ dan in de gaten. Dit nieuwe programma van de PO-Raad stimuleert de toepassing van ICT binnen het PO. De resultaten hiervan kun je vinden op www.slimmerlerenmetict.nl. ICT biedt veel kansen. Bijvoorbeeld om leerlingen meer op maat te ondersteunen, ....
Categorieën: Onderwijs nieuws

Massaal online filmpjes kijken: willen we onze tijd wel écht zo doorbrengen?

do, 06/27/2019 - 16:30
We besteden met zijn allen een miljard uur per dag op YouTube. Maar is dat wel wenselijk? Hans de Zwart van Bits of Freedom geeft uitleg en een aantal tips om zélf te bepalen wat je kijkt.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Doe mee met de Beverwedstrijd!

za, 06/22/2019 - 13:00
De Beverwedstrijd is dé informaticawedstrijd voor alle leerlingen uit groep 5 t/m 8 van de basisschool en klas 1 t/m 6 van het voortgezet onderwijs. Vraag jouw leraar om zich in te schrijven op de website van de Beverwedstrijd!. Hij of zij krijgt dan vanzelf meer informatie toegestuurd en dan kan jouw klas mee doen!
Categorieën: Onderwijs nieuws

Digitale geletterdheid in het taalonderwijs: zo brengt u ze samen

vr, 06/21/2019 - 09:59
Het is nog niet definitief, maar de kans is groot dat er binnenkort kerndoelen voor digitale geletterdheid worden vastgesteld. Het thema zal een vaste plek moeten krijgen in het onderwijs. Hoe kunnen scholen dat doen? Het devies: begin bij de basis en integreer digitale geletterdheid in het taalonde...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Nieuwsbrief Basisonderwijs 442

do, 06/20/2019 - 15:45
Nieuwsbrief voor het basisonderwijs, met deze week een escape room Kennismaking, werkboekjes Zomer, lesmateriaal voor de Kinderboekenweek en nog veel meer.
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Hardware Zomerdeals. Chromebooks, iPads, touchscreens, etc.

do, 06/20/2019 - 10:13
Profiteer deze zomer weer van de Hardware Zomerdeals van de Rolf groep. De nieuwste - speciaal voor het onderwijs geselecteerde - hardware bundels kant-en-klaar geleverd! En dat tegen een scherpe prijs. Chromebooks, iPads, touchscreens, alles komt voorbij.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Interview | Teveel nadruk op kennisreproductie in Nederlandse klaslokalen

wo, 06/19/2019 - 18:48
Leerlingen in Nederland zijn te veel bezig met het onthouden van feitenkennis. De toekomst vraagt om leerlingen die kennis kunnen toepassen. Onthouden is niet meer genoeg aldus Andreas Schleicher, hoofd PISA. Schleicher is lovend over de verscheidenheid aan onderwijsconcepten in Nederland. Leerlingen doen het goed op de PISA-testen en kosten de staat weinig vergeleken met het buitenland.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Smartphones in de klas: in 4 stappen naar beleid op maat

wo, 06/19/2019 - 15:39
Wat te doen met smartphones in de klas? In Frankrijk is er een landelijk verbod, in Nederland nog veel discussie. Remco Pijpers van Kennisnet zet de voordelen en nadelen naast elkaar.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Geef digitaal burgerschap met de paplepel in

wo, 06/19/2019 - 15:30
Opvoeders hebben veel vragen rondom de mediaopvoeding van hun kinderen. Katja Schipperheijn, auteur van Digitale Burgertjes, vertelt wat we als opvoeders en onderwijs samen kunnen doen om kinderen, en onszelf, voor te bereiden op de digitale toekomst – en het digitale heden.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's