Skip to:

onderwijsnieuwsdienst ICT

Abonneren op feed onderwijsnieuwsdienst ICT onderwijsnieuwsdienst ICT
ICT-nieuws voor het onderwijs via OnderwijsNieuwsdienst.nl.
Bijgewerkt: 4 uur 13 min geleden

Roosendaalse leerkrachten creatief met de videocamera

ma, 04/06/2020 - 19:06
Ook leerkrachten in het voortgezet onderwijs hebben het niet makkelijk! Ze mogen niet meer voor de klas staan, de moeten lesgeven op afstand en ze missen hun leerlingen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Laptops en tablets voor onderwijs op afstand

ma, 04/06/2020 - 11:02
Veel scholen hebben extra laptops of tablets nodig nu leerlingen onderwijs op afstand volgen. SIVON is samen met andere partijen een nieuw initiatief gestart om de vraag van scholen en het aanbod van bedrijven samen te brengen. Heeft u laptops of tablets nodig? Aanmelden kan tot 8 april 2020, 12.00 uur.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Devices nodig? Meld je dan nu bij SIVON

za, 04/04/2020 - 11:49
PO-Raad, VO-raad, SIVON, de ministeries van OCW, EZK en BZK, de Alliantie Digitale Samenleving en NLDigital werken samen om maatschappelijke initiatieven en donaties van bedrijven te koppelen aan de vraag naar devices in het primair en voortgezet onderwijs.
Categorieën: Onderwijs nieuws

“Afstandsleren: Je moet vooral dingen anders doen, dan niet doen”

za, 04/04/2020 - 10:10
Acht vragen aan Wilfred Rubens over leren op afstand Wilfred Rubens is deskundige op het gebied van wat hij noemt technology enhanced learning. Hij heeft de afgelopen jaren regelmatig gepubliceerd over leren op afstand.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Zorgen over persoonsgegevens die weglekken via Zoom

vr, 04/03/2020 - 09:10
Het lijkt verstandig geen gebruik te maken van de gratis versie van Zoom. Deze gratis app voor videocontact voldoet namelijk niet aan de AVG.
Categorieën: Onderwijs nieuws

6.800 leerlingen zonder computer krijgen laptop om thuis te kunnen werken

do, 04/02/2020 - 13:07
Ruim 6.800 leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs krijgen deze week een laptop om thuis te kunnen werken. Dat zegt Sivon, een samenwerkingsverband van schoolbesturen, donderdag in gesprek met NU.nl.
Categorieën: Onderwijs nieuws

1.000 uitlegvideo’s voor het voortgezet onderwijs per direct gratis beschikbaar bij Snapput

wo, 04/01/2020 - 13:51
Door het gedwongen thuisonderwijs veroorzaakt door het coronavirus biedt Snapput samen met partner MeesterBaan per direct ondersteuning. Snapput is sinds deze week vrij toegankelijk voor alle scholen en leerlingen in het voortgezet onderwijs
Categorieën: Onderwijs nieuws

Langer les op afstand: tips om samen goed te blijven leren

wo, 04/01/2020 - 12:50
De afgelopen weken stond de onderwijswereld op zijn kop: lesgeven op afstand, in een nationale crisis, wát een uitdaging. Vanuit Kennisnet hebben we met man en macht geprobeerd om alle scholen te ondersteunen bij het lesgeven op afstand, onder andere met lesopafstand.nl. Nu de eerste hectiek voorbij is, komt het besef dat dit nog veel langer gaat duren.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Gemiddelde beeldschermtijd van jonge kinderen (0 t/m 6 jaar) met 50 minuten toegenomen sinds de coronacrisis

wo, 04/01/2020 - 09:44
Uit het Iene Miene Media-flitsonderzoek blijkt dat jonge kinderen (0 t/m 6 jaar) gemiddeld 2,5 uur besteden aan beeldschermmedia sinds de coronacrisis, bijna een uur meer dan normaal. Vooral het kijken van filmpjes is toegenomen, van 84 naar 114 minuten per dag, en het spelen van online spelletjes, van 29 naar 40 minuten gemiddeld. Daarnaast zijn ouders minder streng als het gaat om mediagebruik, ...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Jonge kinderen en media; ouders kunnen professionele steun gebruiken

di, 03/31/2020 - 10:10
Dit jaar biedt het Iene Miene Media-onderzoek een aantal nieuwe interessante inzichten. Peter Nikken licht deze toe. "Misschien denken sommige ouders er te licht over en kunnen getrainde beroepskrachten een verschil maken."
Categorieën: Onderwijs nieuws

Zorgen over niveauverschil thuislerende kinderen: 'Verschillen straks groot'

ma, 03/30/2020 - 14:48
Het kabinet praat vandaag over de vraag of de scholen na 6 april weer open kunnen. Volgens minister Slob is dat niet waarschijnlijk. Ondertussen groeit bij scholen de zorg dat sommige kinderen een grotere achterstand oplopen dan de rest van hun klas, omdat ouders om verschillende redenen niet kunnen helpen of omdat ze thuis geen laptop en wifi hebben.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Amsterdam stelt laptops beschikbaar voor thuisonderwijs

ma, 03/30/2020 - 09:30
Amsterdam stelt laptops en wifi-hotspots beschikbaar aan leerlingen die thuis niet beschikken over de juiste middelen om onderwijs op afstand te volgen. Zo kunnen ook deze leerlingen op een goede manier thuisonderwijs volgen en contact houden met hun docenten en klasgenoten. Met deze noodmaatregel wordt genomen om kansenongelijkheid tegen te gaan
Categorieën: Onderwijs nieuws

'Digitale leermiddelen komen nu in sneltreinvaart'

ma, 03/30/2020 - 09:16
O.b.s. De Driemaster Hardinxveld-Giessendam houdt zich door de coronacrisis, net als veel andere scholen, momenteel bezig met digitale leermiddelen. Videobellen, chatten, op afstand opdrachten online zetten: er wordt volop onderwijs op afstand gegeven bij De Driemaster.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Spieken, privacy? Scholen vragen hulp bij afstandsonderwijs

vr, 03/27/2020 - 16:44
Met welk programma geef je het beste online les? Hoe houd je de aandacht van scholieren zo lang mogelijk vast zonder dat ze online iets anders gaan doen? En hoe zit het met spieken en toetsen op afstand?
Categorieën: Onderwijs nieuws

Les op afstand: wat kunnen we leren van andere landen?

vr, 03/27/2020 - 15:14
Door de coronacrisis zijn in veel landen de scholen dicht. Sommige landen zijn al eerder begonnen met les op afstand, in andere landen zijn scholen er net als Nederland sinds vorige week mee bezig . Wat kunnen we van elkaar leren? Een schoolleider uit Italië, een lerares uit China en een bestuurder uit Amerika deelden online hun ervaringen. Hun tips hebben wij gebundeld in 10 lessen voor Nederlandse scholen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Lerarencollectief, researchED en PO-Raad lanceren 'Beter thuis in afstandsonderwijs'

do, 03/26/2020 - 19:10
‘Hoe kunnen leerkrachten en ouders het beste samenwerken om afstandsonderwijs te verzorgen?’, ‘Hoe kun je op afstand differentiëren?’ en ‘moeten we alleen herhalen of kunnen we ook nieuwe stof aanbieden?' Het bieden van onderwijs op afstand vraagt om creativiteit, flexibiliteit en vindingrijkheid van scholen, maar roept ook veel vragen op.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Snapput gratis videoplatform met ruim 1.000 uitlegvideo's voor voortgezet onderwijs

do, 03/26/2020 - 12:48
Door het gedwongen thuisonderwijs veroorzaakt door het coronavirus biedt Snapput samen met MeesterBaan per direct ondersteuning. Snapput is sinds deze week vrij toegankelijk voor alle scholen en leerlingen in het voortgezet onderwijs. Via het Snapput platform krijg je een maand lang gratis toegang tot alle video’s en oefenvragen en kun je deze onbeperkt raadplegen, waar en wanneer je maar wilt.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Drie wijze didactische lessen voor afstandsonderwijs

wo, 03/25/2020 - 09:31
"Blijf bij de essentie en breng focus aan." In andere woorden: keep it simple. De auteurs van het recent verschenen boek Wijze lessen stippen de kansen en risico's van digitaal afstandsonderwijs aan. "Didactiek is bij afstandsonderwijs nog belangrijker dan in contactonderwijs."
Categorieën: Onderwijs nieuws

Aanvraag extra devices voor onderwijs op afstand geopend

wo, 03/25/2020 - 09:21
Voor sommige leerlingen is onderwijs op afstand niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat zij thuis geen device tot hun beschikking hebben. Afgelopen week maakte minister Slob bekend dat hij 2,5 miljoen euro beschikbaar stelt voor de aanschaf van devices.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Onderzoeksresultaten monitor ICT-bekwaamheid leraren po gepubliceerd

ma, 03/23/2020 - 15:22
Leraren verwachten de komende 5 jaar bijna 50% meer ict in te zetten in hun werk. Er zijn grote verschillen te zien in de manier waarop dit momenteel gebeurt, en hoe ze ict verwachten in te zetten in de toekomst. Dit leidt tot verschillende ontwikkelbehoeftes en vergt een nauwkeurige aanpak om lerar...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's