Skip to:

Onderwijs nieuws

Maximaal 48 miljoen euro voor scholen met krimp

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - ma, 07/15/2019 - 09:33
Middelbare scholen krijgen de komende vijf jaar maximaal 48 miljoen euro per jaar om in hun regio met de daling van het aantal leerlingen om te gaan. Dat maakt minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) vandaag bekend. Scholen kunnen een aanvraag indienen en moeten daarbij de gemeente, basisscholen en het vervolgonderwijs betrekken.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Woordjes leren met een robot

onderwijsnieuwsdienst ICT - zo, 07/14/2019 - 09:54
Een robot in de klas biedt voordelen bij het leren van een tweede taal. Zo kunnen kinderen extra oefenen in een taal naar keuze en op hun eigen niveau. Maar voorlopig is deze taak voor de robot nog te complex. Dit concludeert Rianne van den Berghe, die er onlangs op promoveerde aan de Universiteit Utrecht.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Bestuurders Cornelius Haga Lyceum moeten weg

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - do, 07/11/2019 - 12:22
Leerlingen van het Cornelius Haga Lyceum kunnen volgend jaar gewoon naar school als de schoolbestuurders vervangen worden. Nieuwe bestuurders moeten de onderwijskwaliteit, het bestuurlijk handelen en de financiën op orde brengen. Dat is de opdracht die minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) geeft aan het bestuur van de school. Het interim bestuur moet in de eerste weken van het nieuwe schooljaar bekend zijn.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Leerlingen in voortgezet speciaal onderwijs krijgen diploma

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - ma, 07/08/2019 - 06:30
Voortaan krijgen leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs een schooldiploma. Daarmee wil minister Slob (basis- en voortgezet onderwijs) leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs de erkenning geven die zij verdienen. De minister gaat dit in de wet regelen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Digitale geletterdheid in het nieuwe curriculum

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 07/05/2019 - 10:30
In het najaar van 2019 besluit de Tweede Kamer over de vraag of digitale geletterdheid daadwerkelijk in het curriculum terugkomt in de vorm van kerndoelen. Waarom is het nodig om digitale geletterdheid een vaste plek in het onderwijs te geven? En waarom nu? Daarover gaat het in deze Kennisnet-podcas...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Veilig en betrouwbaar internet voor alle scholen in primair en voortgezet onderwijs bereikbaar

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 07/04/2019 - 10:10
Kennisnet en Axians hebben donderdag 20 juni een handtekening gezet onder een raamovereenkomst voor de inrichting van een Nationaal Dienstencentrum (NDC). Met het NDC zorgt Kennisnet voor een basisniveau aan internettoegang en beveiliging voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Leerlingen OBS De Viersprong Klazienaveen omarmen 3D-printers

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 07/04/2019 - 10:00
Compleet met prijzenpakket arriveert Arnoud Langen van het Esdal College bij basisschool De Viersprong. In een competitie van het College zijn leerlingen van groep 8 daar in de prijzen gevallen. Ze zijn verkozen tot ondernemers van de maand. Hier werken we met vijf enthousiaste basisscholen. Ze zijn bedrijfjes begonnen, moeten klanten werven en een product maken op de printer.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Zet ICT in om het onderwijs te verbeteren

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 07/03/2019 - 10:00
Zet je ICT in binnen je school of bestuur? En wil je graag een volgende stap zetten, of leren van anderen? Houd ‘Samen Slimmer Leren’ dan in de gaten. Dit nieuwe programma van de PO-Raad stimuleert de toepassing van ICT binnen het PO. De resultaten hiervan kun je vinden op www.slimmerlerenmetict.nl. ICT biedt veel kansen. Bijvoorbeeld om leerlingen meer op maat te ondersteunen, ....
Categorieën: Onderwijs nieuws

45 regio’s krijgen miljoenen voor vmbo-techniekonderwijs

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - ma, 07/01/2019 - 12:00
Om het techniekonderwijs verder te ontwikkelen krijgen 45 regio’s in totaal ruim 231 miljoen euro. Dat is bijna 16.000 euro per leerling. De plannen voor beter techniekonderwijs zijn van vmbo-scholen, mbo’s en lokale en regionale bedrijven.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Massaal online filmpjes kijken: willen we onze tijd wel écht zo doorbrengen?

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/27/2019 - 16:30
We besteden met zijn allen een miljard uur per dag op YouTube. Maar is dat wel wenselijk? Hans de Zwart van Bits of Freedom geeft uitleg en een aantal tips om zélf te bepalen wat je kijkt.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Doe mee met de Beverwedstrijd!

onderwijsnieuwsdienst ICT - za, 06/22/2019 - 13:00
De Beverwedstrijd is dé informaticawedstrijd voor alle leerlingen uit groep 5 t/m 8 van de basisschool en klas 1 t/m 6 van het voortgezet onderwijs. Vraag jouw leraar om zich in te schrijven op de website van de Beverwedstrijd!. Hij of zij krijgt dan vanzelf meer informatie toegestuurd en dan kan jouw klas mee doen!
Categorieën: Onderwijs nieuws

Digitale geletterdheid in het taalonderwijs: zo brengt u ze samen

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 06/21/2019 - 09:59
Het is nog niet definitief, maar de kans is groot dat er binnenkort kerndoelen voor digitale geletterdheid worden vastgesteld. Het thema zal een vaste plek moeten krijgen in het onderwijs. Hoe kunnen scholen dat doen? Het devies: begin bij de basis en integreer digitale geletterdheid in het taalonde...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Nieuwsbrief Basisonderwijs 442

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/20/2019 - 15:45
Nieuwsbrief voor het basisonderwijs, met deze week een escape room Kennismaking, werkboekjes Zomer, lesmateriaal voor de Kinderboekenweek en nog veel meer.
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Hardware Zomerdeals. Chromebooks, iPads, touchscreens, etc.

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/20/2019 - 10:13
Profiteer deze zomer weer van de Hardware Zomerdeals van de Rolf groep. De nieuwste - speciaal voor het onderwijs geselecteerde - hardware bundels kant-en-klaar geleverd! En dat tegen een scherpe prijs. Chromebooks, iPads, touchscreens, alles komt voorbij.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Interview | Teveel nadruk op kennisreproductie in Nederlandse klaslokalen

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/19/2019 - 18:48
Leerlingen in Nederland zijn te veel bezig met het onthouden van feitenkennis. De toekomst vraagt om leerlingen die kennis kunnen toepassen. Onthouden is niet meer genoeg aldus Andreas Schleicher, hoofd PISA. Schleicher is lovend over de verscheidenheid aan onderwijsconcepten in Nederland. Leerlingen doen het goed op de PISA-testen en kosten de staat weinig vergeleken met het buitenland.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Smartphones in de klas: in 4 stappen naar beleid op maat

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/19/2019 - 15:39
Wat te doen met smartphones in de klas? In Frankrijk is er een landelijk verbod, in Nederland nog veel discussie. Remco Pijpers van Kennisnet zet de voordelen en nadelen naast elkaar.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Geef digitaal burgerschap met de paplepel in

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/19/2019 - 15:30
Opvoeders hebben veel vragen rondom de mediaopvoeding van hun kinderen. Katja Schipperheijn, auteur van Digitale Burgertjes, vertelt wat we als opvoeders en onderwijs samen kunnen doen om kinderen, en onszelf, voor te bereiden op de digitale toekomst – en het digitale heden.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Modelprotocol sociale media weer up to date

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 06/17/2019 - 11:00
Ontwikkelingen op het vlak van sociale media gaan snel. Reden voor Verus om het modelprotocol van februari 2018 aan te passen aan de nieuwste ontwikkelingen. Daarbij adviseren we het protocol sociale media op de website van de school te zetten en een samenvatting daarvan in de schoolgids te plaatsen. Breng de afspraken regelmatig onder de aandacht van alle betrokkenen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Ministerraad stemt in met wetsvoorstel doorlopende leerroutes vmbo-mbo

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - vr, 06/14/2019 - 15:15
Het wordt voor vmbo-leerlingen makkelijker om door te stromen naar het mbo. De ministerraad heeft op voorstel van minister Van Engelshoven en minister Slob van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingestemd om doorlopende leerroutes vmbo-mbo in te richten.  
Categorieën: Onderwijs nieuws

Toine Maes: 'Een professionele inzet van ict vraagt om sterke netwerken'

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/13/2019 - 14:10
Steeds meer scholen gebruiken ict. Volgens Toine Maes, directeur van Kennisnet, zijn sterke netwerken noodzakelijk voor een professionele inzet van ict.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws