Skip to:

Onderwijs nieuws

'No guts, no glory'

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 03/21/2019 - 12:00
Het tv-programma Dreamschool is sinds 20 februari te zien op NPO3. De Reeuwijkse Ronilla Snellen is één van de docenten. Zij is de oprichter van FutureNL, een stichting die kinderen digitale vaardigheden leert. Met haar deelname wil zij de magie van de technologie overbrengen op de leerlingen van Dreamschool. Ik zeg elke dag tegen mijn twee dochters: doe iedere dag iets wat je eng vindt.
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Methode Engels Take it easy nu nóg easier!

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 03/21/2019 - 09:30
Met de Take it easy verwerkingssoftware voor groep 5 – 8 heb je snel een helder en duidelijk overzicht van de resultaten van je hele klas. Dit bespaart je veel tijd. Tijd die je aan de begeleiding van je leerlingen kunt besteden. Dit maakt je leven nóg easier!
Categorieën: Onderwijs nieuws

Verbeter de online informatievaardigheden van leerlingen met deze tips

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 03/20/2019 - 08:10
Online informatie zoeken wordt steeds belangrijker. Wat kunnen scholen doen om de online informatievaardigheden van leerlingen te verbeteren? In deze podcast-aflevering spreken we hierover met Maarten Sprenger, auteur van het boek ‘Slim zoeken op internet’.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Monitor IBP: ‘Scholen goed op weg met informatiebeveiliging en privacy’

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 03/19/2019 - 13:50
Een groot deel van de schoolbesturen in het primair en voortgezet onderwijs geeft aan maatregelen te nemen om de informatiebeveiliging en privacy (IBP) goed te organiseren. Dat blijkt uit de Monitor IBP van Kennisnet, de PO-Raad en de VO-raad, die voor het eerst in 2018 is afgenomen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Scholen zijn goed op weg met informatiebeveiliging en privacy

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 03/19/2019 - 11:00
Een groot deel van de schoolbesturen in het primair onderwijs heeft het IBP beleid op orde en passende maatregelen genomen, dit blijkt uit de Monitor IBP. Uit het onderzoek blijkt ook dat er nog wat aandachtspunten zijn. In dit artikel beperkt de PO-Raad zich tot de resultaten uit het primair onderwijs.
Categorieën: Onderwijs nieuws

3 manieren om aan te haken op de Media Ukkie Dagen: van speen tot game

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 03/14/2019 - 15:50
De Media Ukkie Dagen (29 maart t/m 5 april) hebben dit jaar als thema ‘van speen tot game’. 3 laagdrempelige manieren om met jouw organisatie aan te haken.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Informatica op de basisschool? Zo ja, hoe?

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 03/13/2019 - 09:30
Eerder berichtten wij in KomenskyPost van de achterstand die Nederland heeft als het gaat om programmeren / coding in het funderend onderwijs. Of andere Europese landen in de praktijk echt zoveel verder zijn, valt te betwijfelen. Toch is er een opmerkelijk verschil met een aantal EU-landen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Uitwisselen persoonsgegevens na Brexit: dit moet je weten

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 03/08/2019 - 14:30
De naderende Brexit op 29 maart kan gevolgen hebben voor scholen. Dit is het geval als een softwareleverancier van jouw school is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk (VK). In dit artikel lees je wat je afspreekt met je leverancier in het VK voor de uitwisseling van persoonsgegevens.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Digitale vaardigheden verbeteren? Dan moet je ze eerst kunnen meten!

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 03/07/2019 - 14:00
In mijn onderzoek heb ik mij gericht op de manier waarop leerlingen en leraren hun digitale vaardigheden uiten en daarover redeneren, met als doel deze vaardigheden te kunnen toetsen in authentieke onderwijssituaties. De toepassing van ict in het onderwijs blijkt vooral op eigen ervaring gebaseerd te zijn, en niet per se op kennis over welke technologie effectief is voor specifieke onderwijsdoelen
Categorieën: Onderwijs nieuws

Eindhoven: Zes basisscholen in regio ‘Brainport’

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 03/07/2019 - 11:00
Zes basisscholen in de regio zijn nu officieel benoemd tot ‘Brainportschool', in navolging van inmiddels dertien VO-scholen. Nog eens dertig scholen staan op het punt te volgen.Bij kinderen de nieuwsgierige en onderzoekende houding ontwikkelen die daarvoor nodig is, dat is ‘Brainport’ in een notendop.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Minister Slob wil strenger toezien op plannen scholen in krimpgebieden

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - di, 03/05/2019 - 13:30
Om ervoor te zorgen dat het onderwijsaanbod overal op peil blijft, wil minister Slob dat scholen in krimpgebieden goede plannen maken. Hij wil  daar strenger op toezien. Scholen moeten kunnen aantonen dat zij dit voor de komende tien jaar goed regelen. Slob reageert op het advies van de commissie-Dijkgraaf, die adviseert over leerlingendaling in het voortgezet onderwijs.
Categorieën: Onderwijs nieuws

In veel EU-landen wordt Computational Thinking/Coding een verplicht schoolvak !

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 03/04/2019 - 09:30
Drie grote internationale informatica-organisaties hebben de handen ineen geslagen om de invoering van computational thinking en coding in het primair en voortgezet onderwijs in Europa te stimuleren. Zij schaarden zich tijdens een eind februari gehouden seminar in Brussel achter een strategiedocumen...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Motie: ‘Zorg dat alle kinderen bovenbouw toegang tot computer hebben’

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 02/28/2019 - 11:30
Alle basisschoolleerlingen in de bovenbouw moeten gebruik kunnen maken van een laptop of computer. Dat zegt Paul Eigenhuijsen van de Nijmeegse partij VoorNijmegen.Nu. Ouders met een laag inkomen kunnen in Nijmegen op dit moment alleen een beroep doen op de bijzondere bijstand voor de aanschaf van een laptop of computer als hun kind in groep 6 zit.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Twee miljoen euro voor technisch vmbo op voortgezet speciaal onderwijs

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - ma, 02/25/2019 - 08:00
Het voorgezet speciaal onderwijs (vso) krijgt geld voor technisch vmbo. Dit kabinet trekt jaarlijks 100 miljoen euro extra uit voor technisch vmbo. Twee miljoen euro daarvan gaat dit jaar naar het vso. Per leerling is het bedrag gelijk aan het bedrag voor reguliere vmbo-leerlingen. Dat maakt minister Slob vandaag bekend.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Scholieren wegwijs maken in de internetjungle?

onderwijsnieuwsdienst ICT - za, 02/23/2019 - 13:50
Stichting FutureNL presenteerde onlangs het nieuwe lespakket 'Find It!'. Wat houdt het lesplan in en hoe kwam deze bijzondere samenwerking tot stand?
Categorieën: Onderwijs nieuws

Digitale vaardigheden verbeteren? Dan moet je ze eerst kunnen meten!

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 02/21/2019 - 12:10
Wanneer ben je als leraar digitaal vaardig? En hoe kun je dat meten en verbeteren? Maaike Heitink, van de Universiteit Twente, deed haar promotieonderzoek over dit onderwerp. In dit artikel lees je meer over haar bevindingen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Minister Slob: ‘Ontevreden over aantal thuiszitters’

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - vr, 02/15/2019 - 17:30
Het afgelopen schooljaar is er voor meer thuiszitters een oplossing gevonden waardoor ze weer onderwijs krijgen. Tegelijkertijd komen er ook steeds weer nieuwe thuiszitters bij. Minister Slob is ontevreden dat het absolute aantal thuiszitters niet daalt. De partijen van het thuiszitterspact (ministeries van OCW, VWS en J&V, VNG, PO-Raad, VO-Raad en Ingrado) hebben afgesproken dat er versneld extra maatregelen komen. Zowel om te voorkomen dat jongeren thuis komen te zitten, als om jongeren die toch thuis zijn komen te zitten zo snel mogelijk weer het onderwijs in te krijgen. Zo komt er per regio een regisseur die bepaalt wat er moet gebeuren, als een jongere na een bepaalde termijn nog steeds thuis zit.
Categorieën: Onderwijs nieuws

ICT-coordinator LiemersNovum organiseert mediamaand voor álle scholen in Nederland

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 02/07/2019 - 08:00
Scholen die interesse hebben om deel te nemen, mailen dit naar ict@liemersnovum.nl. Daarbij geldt dat je mee mag doen met een klas, maar ook met de hele school. De Mediamaand is zo opgezet dat de challenges geschikt zijn voor groep 1 t/m 8. Gedurende de maand maart ontvangen scholen drie weken lang, wekelijks een nieuwe challenge.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 02/05/2019 - 15:30
Na het winnen van de Mediawijzer.net Challenge 2017 hebben de makers van de Mediajungle niet stilgezeten. Niels Bloembergen (Reik) vertelt over succes van het mediawijze spel en de toekomstplannen. Het bericht Mediajungle: het beste van on- en offline in een mediawijs spel verscheen eerst op Mediawi...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Succesfactor bij innovatietraject: kleinschalig experimenteren

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 02/05/2019 - 09:10
In een driedelige podcastserie bespreken we de succesfactoren en lessen bij innovatietrajecten in het basisonderwijs. In deze derde en laatste aflevering: het belang van kleinschalig experimenteren met praktische oplossingen. De podcast-aflevering beluister je onderaan dit artikel.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws