Skip to:

Onderwijs nieuws

Tweede Kamerleden aan zet bij versnelling digitale geletterdheid in het onderwijs

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 06/22/2021 - 07:20
Tineke Netelenbos, voorzitter van ECP | Platform voor de InformatieSamenleving, heeft op 21 juni aan Tweede Kamerleden Lisa van Ginneken (D66) en Barbara Kathmann (PvdA) het pleidooi voor het versnellen van de invoering van digitale geletterdheid in het onderwijs aangeboden. In dit pleidooi, dat centraal stond tijdens de bijeenkomst “Versnellen van digitale geletterdheid in het onderwijs”, georganiseerd door ECP en VodafoneZiggo ....
Categorieën: Onderwijs nieuws

Inloggen bij DUO en onderwijsinspectie vanaf 2022 via eHerkenning

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/16/2021 - 14:30
Voor het inloggen bij DUO en de Inspectie van het Onderwijs hebben schoolbesturen en scholen vanaf 2022 eHerkenning nodig op betrouwbaarheidsniveau 3. Met een brief heeft het Ministerie van OCW hierover bestuurders geïnformeerd. In de brief lees je ook wat je nu al kan doen om je hierop voor te ber...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Kennisnet benoemt Larissa Zegveld tot nieuwe directeur-bestuurder

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/10/2021 - 19:10
De raad van toezicht van Kennisnet heeft mevrouw L.M. Zegveld (Larissa) per 1 september 2021 benoemd tot directeur-bestuurder van stichting Kennisnet. Zij volgt de heer Toine Maes op, die dan de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. De raad van toezicht is verheugd om na een zorgvuldige procedure La...
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Probeer Gynzy gratis

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/10/2021 - 18:15
Probeer Gynzy gratis uit en maak gebruik van de vele handige tools, kant-en-klare lessen en de digitale verwerking. Hierdoor kun je interactief lesgeven op het bord en jouw leerlingen digitaal de adaptieve lesstof laten maken.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Scholen houden voorlopig vast aan Google Workspace

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/10/2021 - 13:47
Basisscholen, middelbare scholen en andere onderwijsinstellingen staan niet te springen om afscheid te nemen van de online diensten van Google. Ze gaan er vanuit dat Google zelf op korte termijn de privacybescherming verbetert. Ook het kabinet gelooft dat de zoekgigant de geconstateerde problemen op het gebied van privacy en verwerking van persoonsgegevens voor de start van volgend schooljaar oplost.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Ministers van Onderwijs: Google past onderwijssoftware voor begin schooljaar aan

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/09/2021 - 11:59
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft de onderwijskoepels SURF en Sivon geadviseerd om per 1 augustus te stoppen met het gebruik van Google in het onderwijs, tenzij Google zijn software aanpast. De ministers van Onderwijs verwachten dat dat op tijd gebeurt.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Privacywaakhond waarschuwt onderwijs en justitie: zie af van gebruik Google-diensten

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 06/08/2021 - 11:17
Nederlandse scholen, universiteiten en het ministerie van Justitie moeten afzien van het gebruik van de e-mail- en clouddiensten van Google. Dat schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens in twee vertrouwelijke rapporten waarin Het Financieele Dagblad inzage heeft gehad.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Advies Autoriteit Persoonsgegevens: Google Workspace op scholen kent teveel risico’s 

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 06/08/2021 - 10:28
De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt dat onduidelijk is of persoonsgegevens in Google Workspace (voorheen Google Suite for Education) voldoende beschermd zijn. Dat staat in een advies van de privacytoezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) waarover het FD gisteravond publiceerde.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Bijna alle middelbare scholen volledig open

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - ma, 06/07/2021 - 07:30
Vrijwel alle middelbare scholieren gaan vanaf vandaag weer volledig naar school. Afgelopen week heeft de Onderwijsinspectie contact opgenomen met scholen die nog niet zeker wisten of ze helemaal open zouden gaan. Ook het grootste gedeelte van die scholen gaat alsnog volledig open.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Blog | Didactica a Distanza op Italiaanse scholen tijdens de pandemie

onderwijsnieuwsdienst ICT - za, 06/05/2021 - 13:10
Nu ook de VO-scholen op 31 mei voor een deel zijnopengaan laten we zien hoe het de Italiaanse scholen verging en welke oplossingen men daar had en heeft gekozen. Italië was een van de eerste landen die zwaar getroffen werd door de Covid-19 pandemie. Op dit moment zijn de meeste Italiaanse scholen v...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pesten: kun je dat tegengaan met een Bullying Game?

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 06/04/2021 - 11:46
“Met onze game helpen we jongeren met een leeruitdaging om pesten en cyberpesten te herkennen en er zelf geen slachtoffer van te worden,” vertellen Saxion-studenten Max Bischoff en Kevin Sens over de Bullying Game, die ze met hun projectgroep maakten.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Nationaal Programma Onderwijs: digitale technologie als interventie

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 06/04/2021 - 09:50
Scholen in het primair en voortgezet onderwijs en mbo kunnen via het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) financiële middelen krijgen om leervertragingen in te halen en het onderwijs te verbeteren. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft voor het po en vo een menukaart gepubl...
Categorieën: Onderwijs nieuws

NLdigital roept nieuw kabinet op om veel sneller te investeren in digitale geletterdheid

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 05/28/2021 - 12:54
Lotte de Bruijn, directeur van NLdigital, sprak onlangs met informateur Hamer over de bijdrage die de digitale sector kan leveren aan het herstel van de economie na de coronacrisis. Investeren in digitale kennis en vaardigheden is wat NLdigital betreft nu cruciaal. Het volgende kabinet moet daarom veel sneller investeren in ons onderwijssysteem.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Gamification met Google Forms: 3 manieren

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 05/27/2021 - 18:14
Al jaren is gamification een veelgebruikte term in het onderwijs en ook daarbuiten. Bij gamification gebruik je game-elementen in een niet-game-context, zoals de les. In dit artikel laten we drie game-elementen zien die we gekoppeld hebben aan Google Forms.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Wereldwijd chiptekort. Devices nodig voor het onderwijs? Dit moet u weten

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 05/26/2021 - 14:30
Door corona raakte digitalisering in het onderwijs in een versnelling. Steeds meer scholen gebruiken devices in de klas zoals laptops en tablets. Ook buiten het onderwijs is de vraag naar elektronisch apparatuur toegenomen. Maar door een wereldtijd chip- en paneltekort wordt de levering van nieuwe d...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Scholieren zoeken steeds vaker hulp bij populaire YouTube-docenten

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 05/24/2021 - 19:30
Hoe bereken je de oppervlakte tussen twee grafieken? Hoe kan je een drogreden herkennen? En hoe werkt de hefboomwet? Het zijn vragen waar veel scholieren vlak voor hun laatste eindexamens van deze week nog mee rondlopen. En wat doe je dan?
Categorieën: Onderwijs nieuws

Middelbare scholen volledig open

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - za, 05/22/2021 - 16:23
De middelbare scholen mogen vanaf maandag 31 mei weer volledig open. Leerlingen hoeven dan onderling geen afstand te houden. Wel kunnen zij thuis twee keer per week zelftesten. Vanaf maandag 7 juni moeten alle scholen volledig open. 
Categorieën: Onderwijs nieuws

Nationaal Programma Onderwijs: digitale technologie

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 05/21/2021 - 10:30
Scholen in het primair en voortgezet onderwijs en mbo kunnen via het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) financiële middelen krijgen om leervertragingen in te halen en het onderwijs te verbeteren. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) heeft voor het po en vo een menukaart gepubl...
Categorieën: Onderwijs nieuws

ROC Noorderpoort biedt lessenreeks digitaal burgerschap: “Urgentie is duidelijk en iedereen denkt actief mee”

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 05/20/2021 - 10:30
ROC Noorderpoort is al sinds 2016 bezig met het thema burgerschap. Zij zijn nu het eerste ROC die een complete lessenreeks digitaal burgerschap heeft ontwikkeld. We spreken met practor Chris Holman, al jaren een drijvende kracht rond het thema, en met projectleider Marlies Blaauw. Welke weg leggen z...
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Blind leren typen met Pica Typen

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 05/18/2021 - 15:40
Met Pica Typen leren kinderen in 12 weken zelfstandig blind typen. Op eigen niveau en tempo, op school en thuis. De cursus zit vol spectaculaire weetjes waardoor kinderen geboeid blijven. Voortgang en resultaten zijn zichtbaar in dashboard. Ontsluiting via Basispoort + diplomagarantie.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws