Skip to:

Onderwijs nieuws

'Scholen extra kwetsbaar voor cyberaanval tijdens vakantie'

onderwijsnieuwsdienst ICT - za, 02/22/2020 - 11:18
Op het gebied van cybersecurity is komende week een kwetsbare periode voor scholen volgens het Cyberweerbaarheidscentrum Limburg."Dat heeft alles te maken met de carnavalsvakantie", zo vertelt Gilbert van Zeijl van het weerbaarheidscentrum.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Limburgs Voortgezet Onderwijs getroffen door ransomware

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 02/20/2020 - 14:29
De stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) is gisteren getroffen door ransomware, waardoor 26.000 leerlingen en 2800 medewerkers geen gebruik van computers kunnen maken. Dat laat de stichting, die 23 scholen beheert, via de eigen website weten.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Smartwatches voor leerlingen in het speciaal onderwijs: een goed plan?

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 02/19/2020 - 12:10
In deze podcast-aflevering staat de smartwatch in het speciaal onderwijs centraal. Centrale vraag: Is het een goed idee om leerlingen met een gedragsstoornis en/of psychische problematiek een smartwatch te laten dragen die hun fysieke toestand (zoals hartslag en bloeddruk) monitort? Zo ja, is dit et...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Grootste ICT-onderwijsproject van Nederland in Groningen

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 02/18/2020 - 10:26
Het eerste jaar van het grootste onderwijsproject in Nederland op het gebied van digitale geletterdheid is geslaagd. Dit project biedt scholen een belangrijke aanvulling op hun onderwijsprogramma, met als resultaat toekomstbestendig onderwijs. Vanwege het schaalniveau is het een uniek project in Nederland, want op deze manier kan een digitaal geletterde samenleving ontstaan.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Kabinet: jongerenperspectief structureel betrekken bij beleid

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - ma, 02/17/2020 - 12:33
Het kabinet onderschrijft de conclusies van het SER Jongerenplatform en wil het perspectief van jongeren structureel betrekken bij beleidsvorming. Daarom gaat het kabinet, op voorstel van het SER Jongerenplatform, een ‘generatietoets' invoeren bij de ontwikkeling van wet- en regelgeving. Het doel is dat de effecten van beleid op verschillende generaties worden meegenomen in beleidsontwikkeling. Ook heeft het kabinet besloten structureel onderzoek te doen naar de financiële positie van studenten. En het kabinet vraagt het SER Jongerenplatform een tweede, specifiekere, verkenning te doen rondom de belangen en positie van jongeren in Nederland. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid namens het kabinet aan de Tweede Kamer.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Digitale zelfverdediging – de winst sluipt onze online leefwereld binnen

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 02/14/2020 - 15:30
Op #SID2020 werd nieuw lesmateriaal en een digitale fatsoensonderzoek gepresenteerd. Hierin wordt volledig op de gebruiker gericht, valt Daniël Lechner op.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Bomberbot. Pilot lesprogramma digitale geletterdheid voor groep 1 t/m 8

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 02/13/2020 - 12:10
Ontwikkel digitale vaardigheden als computational thinking, mediawijsheid, ICT-basisvaardigheden en informatievaardigheden. Deelname aan de pilot is gratis.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Veiliger internet met ‘De InternetHelden’

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 02/11/2020 - 18:10
Op 11 februari is het Safer Internet Day. Dit jaar wordt er een nieuw programma gelanceerd voor scholen en ouders: 'De InternetHelden', over veilig internet en digitaal burgerschap. Onder andere bestaande uit een lespakket voor scholen, ouderavonden, en een toolkit voor ouders.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Kabinet wil Kijkwijzer voor YouTube-kanalen verplichten

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 02/11/2020 - 14:18
De Kijkwijzer moet ingezet worden bij filmpjes van YouTubers en vloggers, vindt het kabinet. Bij video's op grote Nederlandse YouTube-kanalen moet in één oogopslag te zien zijn of er geweld, drugs, seks of grof taalgebruik in zit. Verder moet met icoontjes duidelijk worden gemaakt voor welke leeftijd de inhoud geschikt is.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Wat doe jij op Safer Internet Day? #SID2020 tips uit het netwerk

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 02/10/2020 - 17:10
Dinsdag 11 februari = Safer Internet Day! Dé jaarlijkse dag die draait om leuk en veilig internetgebruik door kinderen en jongeren. Wat doe jij? Het bericht Wat doe jij op Safer Internet Day?
Categorieën: Onderwijs nieuws

Brexit een feit: dit zijn de mogelijke gevolgen voor uw school

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 02/10/2020 - 15:09
Heeft uw school leveranciers uit het Verenigd Koninkrijk? Dan moet u mogelijk nieuwe afspraken maken over het uitwisselen van (persoons)gegevens. In dit artikel leest u er meer over.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Het onderwijs digitaliseert, maar einde van het fysieke boek is nog niet in zicht

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 02/10/2020 - 13:11
De tijd van de loodzware boekenpakketten voor het voortgezet onderwijs is geweest. En dus moet schoolboekengigant de bakens verzetten. ‘We willen een educatieve dienstverlener worden’, zegt interim-directeur Natascha van Nieuwenburg.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Blog | De enige trend op IPON 2020

onderwijsnieuwsdienst ICT - za, 02/08/2020 - 12:00
Erg veel nieuws was er niet onder de zon op IPON 2020. Dat is niet erg. De stormachtige jaren zijn voorbij. Het is niet alle dagen feest. De enige werkelijke trend die ik er kon ontdekken beviel zeer. Het was de aanwezigheid van veel expresso-machines bij de standhouders. Gratis cappucc...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Bitefile: De kansen en risico’s van gamen op een rij

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 02/07/2020 - 16:50
Veel mensen denken dat gamen een negatieve invloed heeft op kinderen. Bitescience zet de risico's én kansen op een rij, op basis van wetenschappelijk onderzoek.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Tjeerd was al leraar van het jaar en valt nu opnieuw in de prijzen met podcasts als leermethode

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 02/06/2020 - 17:24
Ruim twee jaar geleden werd hij al uitgeroepen tot Leraar van het Jaar en woensdag kreeg Tjeerd van den Elsen weer een landelijke onderscheiding. De onderwijsvernieuwer uit Best won een award, omdat hij volgens de jury als geen ander podcasts als nieuwe leermethode in het basisonderwijs onder de aandacht weet te brengen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Alles over chatbots in het onderwijs

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 02/06/2020 - 15:40
Chatbots in het onderwijs: hoe werken ze, wat voor soorten zijn er en hoe kunnen ze helpen in de onderwijspraktijk? Lees in dit artikel alles over chatbots.
Categorieën: Onderwijs nieuws

IPON 2020 geopend

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 02/05/2020 - 10:15
Woensdag 5 en donderdag 6 februari is het in de Jaarbeurs Utrecht tijd voor IPON 2020. Ook op de tiende editie van dit twee jaarlijkse event voor het onderwijs wordt volop aandacht besteed aan innovatie en ICT.
Categorieën: Onderwijs nieuws

E-learning Wizard en Edutrainers: samen sterker voor het onderwijs

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 02/04/2020 - 13:51
Op de IPON 2020 maken E-learning Wizard en Edutrainers hun samenwerking bekend. Samen bieden zij scholen/besturen een compleet pakket e-learningcursussen voor nascholing. Leraren kunnen nu naast hun pedagogisch-didactische vaardigheden ook hun ICT-bekwaamheid vergroten en verbeteren in een eigen online academie.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Ict-monitor mbo 2019: het realiseren van ict-ambities

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 01/30/2020 - 16:50
Het realiseren van ict-ambities in het mbo: hoe staan mbo-instellingen er op dit moment voor? 51 mbo-instellingen deden mee aan het onderzoek van Kennisnet en saMBO-ICT. De bevindingen van dit onderzoek leest u in het rapport ‘Ict-monitor mbo 2019’. Conclusie: de instellingen maken flinke stappe...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Eén docent geeft les aan leerlingen op drie locaties tegelijk: ‘Dit is uniek’

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 01/29/2020 - 08:04
Je hand opsteken, iets opschrijven of toelichten aan de docent, terwijl die kilometers verderop zit en álles ziet en hoort. Het lijkt iets uit een futuristische film, maar sinds vandaag kan dat op de drie middelbare scholen in Zeeuws-Vlaanderen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws