Skip to:

Onderwijs nieuws

Eerste Netwerkdag digitalisering in het onderwijs smaakt naar meer

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 09/17/2021 - 11:30
Een kennismaking met bestaande en nieuwe netwerken, communities en klankbordgroepen rond onderwijs en ict: dat was de opzet van de eerste online Netwerkdag digitalisering in het onderwijs van Kennisnet en SIVON op 10 september 2021. Meer dan 350 collega’s volgden 1 of meer sessies en legden n...
Categorieën: Onderwijs nieuws

VR-bril moet leerlingen weerbaar maken tegen shame-sexting

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 09/17/2021 - 09:53
Een nieuw programma moet kinderen weerbaar maken tegen shame-sexting. Tien procent van alle leerlingen van groep 7 of 8 in het basisonderwijs heeft namelijk weleens een sexy foto van zichzelf naar iemand anders gestuurd, met alle gevolgen van dien.
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Maak je eigen verhaal met Storytelling

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 09/16/2021 - 18:23
Kinderen maken en vertellen hun eigen (fantasie) verhaal met Rolf Connect Storytelling. Bij dit spel gaan kinderen aan de slag met hun fantasie en creativiteit. Ze kunnen een babbelplaat, boek of film maken.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Planet Robot

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 09/16/2021 - 14:05
Op woensdag 30 maart 2022 zal de eerste editie van Planet Robot plaatsvinden op Marinewerf Willemsoord in Den Helder. Planet Robot is een gratis tech-event voor het onderwijs met focus op robotica. Dit evenement komt tot stand door een unieke samenwerking tussen Uitgeverij Instruct, DO-IT, B-Bot.nl, College De Brink, Scholen aan Zee, de Koninklijke Marine en Dutch Robot Games.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Ook hoger onderwijs nog digitaal kwetsbaar

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 09/15/2021 - 17:17
Besturen in het hoger onderwijs zijn zich ervan bewust dat zij, net als andere organisaties en bedrijven, doelwit kunnen zijn van digitale aanvallen en kwetsbaar zijn voor datalekken. Toch hebben nog niet alle onderwijsinstellingen genoeg kennis, actuele informatie of voldoende beschermingsmogelijkh...
Categorieën: Onderwijs nieuws

DPIA’s op leerlingadministratiesystemen

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 09/15/2021 - 14:10
Bij persoonsgegevens in leerlingadministratiesystemen (LAS) gelden meerdere criteria van hoog-risicoverwerkingen. De AVG vereist daarom een Data Protection Impact Assessment (DPIA). Diverse werkgroepen van het Netwerk Informatiebeveiliging en Privacy (IBP) po/vo hebben DPIA’s uitgevoerd op de 5 me...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Criminelen publiceren data omdat ROC Mondriaan niet wil betalen

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 09/14/2021 - 17:05
De internetcriminelen die hebben ingebroken bij ROC Mondriaan, hebben gestolen data van de instelling online gezet. Dat bevestigt de onderwijsinstelling. De onderwijsgroep wilde niet betalen. Als wraak zijn de data online gezet; dat doen ransomware-aanvallers vaker om extra druk te zetten.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Verplicht naar de klas, of mag digitaal lesgeven ook? Daar ruziën Interteach en Onderwijsinspectie over

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 09/14/2021 - 13:20
Moeten leerlingen in het basisonderwijs verplicht hun lessen in een klaslokaal volgen of kunnen ze die (grotendeels) digitaal voorgeschoteld krijgen? Dat is de kern van een principiële zaak die particuliere onderwijsinstelling Interteach uit Oisterwijk en de Onderwijsinspectie voor de rechter uitvechten.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Actie tegen wapenbezit onder jongeren: Drop je knife en doe wat met je life

Rijksoverheid voorstegezet-onderwijs - ma, 09/13/2021 - 07:00
De nieuwe campagne Drop je knife en doe wat met je life begint vandaag om het messenbezit onder jongeren tegen te gaan. Een mes op zak is niet normaal en zeker niet cool. Het zorgt voor onveilige situaties, want met een mes op zak wordt het wapen sneller gebruikt met alle ellendige gevolgen van dien. De campagne ontmoedigt wapenbezit door jongeren op te roepen hun messen in te leveren. Ruim 200 gemeenten doen tussen 11 en 17 oktober 2021 mee aan de inzamelweek waar jongeren (anoniem en straffeloos) steekwapens kunnen inleveren. In een deel van de deelnemende gemeenten is het daarnaast ook mogelijk vuurwapens in te leveren. Check op www.dropjeknife.nl waar de inleverlocaties zijn.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Adviesgroep Regie op ICT van start: “Wat is onze bestuurlijke verantwoordelijkheid en waar ligt de baseline qua ICT?”

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 09/09/2021 - 14:41
Waar ligt de verantwoordelijkheid van een schoolbestuur op het gebied van ICT en hoe geef je daar als bestuur en als sector invulling aan? In 2022 brengt de adviesgroep Regie op ICT hierover advies uit.  
Categorieën: Onderwijs nieuws

Drone-onderwijs op Bonhoeffer College in Enschede: ‘Niet direct met professionele drone de wei in’

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 09/09/2021 - 09:32
Drones sporen criminelen op, brandhaarden, reeën in het maïs en leveren zelfs pakketjes af bij mensen thuis. Ze zijn onderdeel van de samenleving. Dus mogen ze niet ontbreken in het onderwijs. Meerdere scholen voor voortgezet onderwijs beginnen dit jaar officieel met dronelessen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

WaardenWijzer: in gesprek over onderwijswaarden en digitalisering

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 09/07/2021 - 16:10
De WaardenWijzer, ontwikkeld door Kennisnet en SURF, biedt een gemeenschappelijke taal voor het voeren van een dialoog over digitalisering in het onderwijs. Door met elkaar te praten over de waarden die bij digitalisering voorop moeten staan, kan het onderwijs zelf betere keuzes maken bij nieuwe tec...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Hogeschool betaalt hacker niet, honderdduizenden privégegevens op straat

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 09/07/2021 - 16:07
De hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) is slachtoffer geworden van een grote hack. Een criminele hacker vroeg losgeld om persoonlijke gegevens van studenten en medewerkers niet te lekken, maar de hogeschool weigerde dat te betalen. De hacker heeft de gestolen gegevens nu op internet gezet.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Column | Inlogvensters, usernames, wachtwoorden, track- en tracecodes en foutmeldingen

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 09/06/2021 - 10:31
Of ik even de schoolboeken wilde bestellen voor onze zoon. Het wordt zijn eerste jaar op het voortgezet onderwijs, dus alles is nieuw én spannend. Voor ons allemaal. Het bestellen was heel eenvoudig, volgens de instructie-app. Ik mocht op de site van de boekenboer inloggen via het kopje ‘inloggen leerling’. De inlognaam die ik daarvoor nodig had kon ik terugvinden in de Magister-app. Ik moest die app eerst downloaden in de appstore ...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Technologiehoogleraren gelauwerd, gaan nieuw sociaal netwerk opzetten

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 09/03/2021 - 13:40
Voor het eerst krijgen twee Nederlandse wetenschappers die zich bezighouden met onderzoek naar digitale technologie en de digitale samenleving de belangrijkste Nederlandse academische prijzen. Het gaat om de hoogleraren Bart Jacobs en José van Dijck, respectievelijk verbonden aan de Radboud Universiteit en de Universiteit Utrecht.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Digitale lessen als oplossing om 'kleine' vakken op scholen te behouden

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 09/01/2021 - 08:12
Digitaal onderwijs op school wordt gezien als oplossing voor scholen met te weinig leerlingen voor bepaalde vakken. Via een cameraverbinding met een school waar de lessen wel worden gegeven, kunnen de leerlingen dan het vak volgen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Blog | Mbo’s gaan ook na corona verder met online onderwijs. Een verstandige beslissing?

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 08/31/2021 - 08:50
Mbo’s gaan ook na corona verder met online onderwijs, tegen de wil van de Kamer. Aldus de kop van een artikel in de Volkskrant. Minstens vijf mbo-instellingen geven ook dit schooljaar  een deel van hun onderwijs permanent online les. Een deel van de docenten begrijpt dit v...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Mbo’s gaan ook na corona verder met online onderwijs, tegen de wil van de Kamer

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 08/30/2021 - 11:47
Minstens vijf mbo-instellingen hebben besloten vanaf het nieuwe schooljaar een deel van hun onderwijs permanent online te geven. Die keuze gaat in tegen een motie die de Tweede Kamer onlangs aannam, en stuit op onbegrip bij sommige docenten.
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Hardware Back2school deals

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 08/25/2021 - 18:15
Met de Hardware Back2school deals koop je snel en voordelig hoogwaardige producten voor een superscherpe prijs: Chromebooks, laptops, desktops, iPads en Macbooks. Alles wat jij, jouw leerlingen en collega's nodig hebben om samen te kunnen werken en leren.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Fabels over gameverslaving en geweld ontkracht: 'Gamen is juist goed voor je'

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 08/25/2021 - 13:10
Het lichtpuntje in donkere coronatijden was voor veel jongeren het flikkerende scherm dat hun opmars in Fortnite volgt. Intussen zit immers een hele generatie massaal aan het onlinevertier: bijna 90 procent van de kinderen uit de lagere school gamet regelmatig. Maar maken videospelletjes agressief, lui of dom? Zijn ze verslavend? Of maken ze onze kinderen vingervlug en slim?
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws