Skip to:

Onderwijs nieuws

Open Universiteit start eerste master Gegevensbescherming en privacyrecht

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 08/17/2022 - 14:44
Per 1 september 2022 gaat bij de Open Universiteit de nieuwe master Gegevensbescherming en privacyrecht van start. Het is de eerste volledige academische master over gegevensbescherming en privacyrecht in de Nederlandse rechtspraktijk.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Instagram en Facebook lijken steeds meer op TikTok; zijn sociale media nog wel sociaal?

onderwijsnieuwsdienst ICT - za, 08/13/2022 - 13:10
Het is je misschien wel opgevallen: zowel Facebook als Instagram zijn flink aan het sleutelen aan de manier waarop gebruikers posts te zien krijgen. De interface van beide Meta-platformen gaat door verschillende (voorgenomen) aanpassingen meer en meer op TikTok lijken. En dit kan grote gevolgen hebb...
Categorieën: Onderwijs nieuws

VVA stopt per 30 september, wettelijke verplichte gegevensuitwisseling blijft

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 07/25/2022 - 15:50
Met ingang van 30 september 2022 stopt de Voorziening Vroegtijdig Aanmelden (VVA). VVA is de voorziening waarmee scholen en gemeenten gegevens kunnen uitwisselen van leerlingen die de overstap maken van het vmbo, pro, vso en vavo naar het mbo. De wettelijke verplichting tot het uitwisselen van gegev...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Zes miljoen voor digitale veiligheid

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 07/22/2022 - 11:30
Er komt structureel 6 miljoen euro beschikbaar voor digitale veiligheid van het primair en voortgezet onderwijs. Daarmee kunnen scholen voldoen aan een integrale aanpak op basis van een nieuw, verplicht normenkader voor informatietechnologie en privacy.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Meldpunt Sociale Onveiligheid

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 07/21/2022 - 11:50
Komend schooljaar wordt een onafhankelijk meldpunt Sociale Onveiligheid ingericht.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Minister komt toch niet met afwegingskader voor online onderwijs

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 07/12/2022 - 16:15
Vorig jaar deed de minister van Onderwijs een toezegging aan de Tweede Kamer dat er een afwegingskader zou worden ontwikkeld voor de inzet van digitale middelen in het onderwijs. Nu melden minister Dijkgraaf van Onderwijs en minister Wiersma voor Primair en Voortgezet Onderwijs dat het kader voor online onderwijs er toch niet komt.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Nederlandse overheid wil cyberrijbewijs beschikbaar maken voor alle basisscholen

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 07/12/2022 - 06:36
De Nederlandse overheid wil het vorig jaar aangekondigde cyberrijbewijsproject beschikbaar stellen aan alle basisscholen. Het doel van het project is voorkomen dat kinderen het slachtoffer worden van cybercrime.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Meerderheid leraren pleit voor ban op smartphones in de klas

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 07/08/2022 - 11:30
Een ruime meerderheid van de leraren op de basisschool en middelbare school is voor een verbod op smartphones in de klas. Een deel wil ze zelfs de school niet in, ook niet in de pauze. Ze leiden te veel af, aldus de leraren. Dat blijkt uit onderzoek van Teacher Tapp in samenwerking met Kennisnet.
Categorieën: Onderwijs nieuws

‘Universiteiten dreigen horigen van tech-bedrijven te worden’

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 07/06/2022 - 15:36
De opkomst van Big Tech-bedrijven met een platformfunctie bedreigt het wezen van de universiteit, waarschuwen UvA-rector Karen Maex en beleidsadviseur Matthias Bakker. Hoger onderwijsinstellingen nemen steeds meer diensten bij deze bedrijven af, waardoor ze steeds afhankelijker zijn van één aanbieder die puur commerciële doelen heeft.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Wat te doen tegen trollen(legers)? Isdatechtzo.nl heeft het antwoord

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 07/06/2022 - 14:50
Mensen die, door middel van nepaccounts, verwarring zaaien op internet. Oftewel trollen. Je hebt er vast wel eens over gehoord, of misschien heb je er zelfs wel eens mee te maken gehad. Maar weet jij hoe je een trol herkent? Of wat je moet doen als je er een tegenkomt? En heb jij enig idee hoe een t...
Categorieën: Onderwijs nieuws

De Special Media Awards: voor een mediawijze en inclusieve samenleving

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 07/05/2022 - 09:30
De Special Media Awards is er voor mensen met een verstandelijke beperking die zelf media maken voor een leuk online leven voor iedereen. Het bericht De Special Media Awards: voor een mediawijze en inclusieve samenleving verscheen eerst op Netwerk Mediawijsheid.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Cybersecurity in het onderwijs – een gesprek met Brenno de Winter

onderwijsnieuwsdienst ICT - vr, 07/01/2022 - 12:30
We gebruiken meer en meer digitale middelen in het onderwijs en daarmee wordt ook het onderwijs kwetsbaarder voor cybercriminaliteit. DDoS-aanvallen zijn voor de meeste scholen geen onbekend begrip meer. Maar cybercriminaliteit raakt het onderwijs ook op andere manieren. In deze podcast gaan Larriss...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Krassen op het dashboard: de invloed van adaptieve leersystemen op de professionele ruimte van de leerkracht

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 06/28/2022 - 09:10
In ‘Krassen op het dashboard – De invloed van adaptieve leersystemen op de professionele ruimte van de leerkracht’ analyseert Kennisnet de effecten van adaptieve leersystemen op de leraren die ermee werken en hun professionele ruimte. Wat is de invloed van de nieuwe leermiddelen op de leerling...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Programma Impuls Open Leermateriaal ondersteunt onderwijs met pilotregeling

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 06/21/2022 - 16:36
Vanaf de start van het schooljaar 2022/2023 ondersteunt Kennisnet kansrijke initiatieven om open leermateriaal breder in te voeren in het onderwijs. 6 tot 10 geselecteerde initiatieven van samenwerkende scholen of andere organisaties kunnen in ieder geval het komend schooljaar op ondersteuning reken...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Bureau Jeugd en Media gebruikt Google-donatie om jongeren bewuster te maken van online veiligheid

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/16/2022 - 10:13
Bureau Jeugd en Media krijgt een donatie van 375 duizend euro van Google.org, de filantropische tak van Google. Met de donatie gaat Bureau Jeugd en Media zijn lesprogramma voortzetten om meer jongeren te informeren over hun online veiligheid. Dit gratis lesprogramma - De InternetHelden - is twee jaar geleden gestart, onder andere dankzij donaties van Google en Nederlandse internetorganisaties.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Talha Temur verkoos docentschap boven ICT: ‘Meer jonge ICT’ers nodig in onderwijs’

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/16/2022 - 08:03
Studenten HBO-ICT aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) kunnen vanaf komend schooljaar binnen de normale studieduur een tweedegraadslesbevoegdheid behalen, via een speciaal traject. Maar ook eerder al kon je bij de studie je lesbevoegdheid halen, door een half jaar extra door te studeren. HBO-ICT-alumnus Talha Temur volgde die route ...
Categorieën: Onderwijs nieuws

Verslag | Netwerksessie Crypto & NFT’s: Wat moeten we jongeren leren over digitaal geld en bezit?

onderwijsnieuwsdienst ICT - wo, 06/15/2022 - 14:50
De nieuwe wereld van cryptocurrency en NFT’s heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren. Het biedt hen talloze mogelijkheden. Maar er kleven juist ook risico’s aan. Hoe begeleiden we jongeren hierin?
Categorieën: Onderwijs nieuws

Internet Explorer met pensioen

onderwijsnieuwsdienst ICT - di, 06/14/2022 - 14:19
Generaties zijn ermee opgegroeid, maar de kans dat je de browser nu nog gebruikt is klein. Morgen gaat Internet Explorer, jarenlang dé browser van Microsoft, met pensioen. De positie van belangrijkste browser is alweer tien jaar in handen van Google Chrome.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Kennisnet vanaf juni 2022 gevestigd in de Dutch Innovation Factory

onderwijsnieuwsdienst ICT - ma, 06/13/2022 - 13:50
Deze week gaat Kennisnet verhuizen. We zijn per 16 juni 2022 gevestigd op het Dutch Innovation Park in Zoetermeer, waar we ons aansluiten bij de campus voor toegepaste innovatie en ict.
Categorieën: Onderwijs nieuws

[EduAd] Digitale verwerking met Gynzy

onderwijsnieuwsdienst ICT - do, 06/09/2022 - 18:17
Wil je met één druk op de knop alle lesresultaten van jouw leerlingen bekijken, zonder na te kijken? Dat kan met onze digitale verwerking. De adaptieve verwerking past zich automatisch aan het niveau van jouw leerlingen aan. Probeer Gynzy kosteloos uit en ontdek alle mogelijkheden.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's

Abonneren op Edunivo aggregator - Onderwijs nieuws