Skip to:

onderwijsnieuwsdienst ICT

Abonneren op feed onderwijsnieuwsdienst ICT onderwijsnieuwsdienst ICT
ICT-nieuws voor het onderwijs via OnderwijsNieuwsdienst.nl.
Bijgewerkt: 14 uur 30 min geleden

Scholen én ouders hebben te weinig oog voor online kinderlokken

ma, 03/20/2023 - 10:54
Al sinds jaar en dag waarschuwen ouders hun kinderen om bij het buitenspelen niet met vreemde mensen mee te gaan. Veel ouders zijn zich er niet van bewust dat online hetzelfde risico bestaat. En scholen besteden daar lang niet altijd aandacht aan.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Educatieve game maakt leren leren leuk voor kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking

vr, 03/17/2023 - 10:30
Robins Wereld is een online educatieve game voor kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. De game stimuleert kinderen om te leren leren en maakt leren leuk. Dat is belangrijk. Zeker bij kinderen met een verstandelijke beperking. De game traint vier vaardigheden: aandacht, impulscontrole, werkgeheugen en probleemoplossend vermogen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Videoproject Act or React maakt thema’s als shame sexting en online buitensluiten bespreekbaar in de klas

vr, 03/17/2023 - 09:43
Iemand wordt online gepest of er wordt een seksueel getinte foto verspreid. Wat doe je? Sta jij op tegen kwetsend gedrag online? Netwerk Mediawijsheid en de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) willen met de lancering van videoproject Act or React (gemaakt door Public Cinema) meer bewustzijn creëren voor de impact van gedrag online en prosociaal gedrag stimuleren.
Categorieën: Onderwijs nieuws

“Als studenten ChatGPT inzetten om voor hen te denken, doen docenten iets fout”

wo, 03/15/2023 - 18:25
Door technologische ontwikkelingen verschuift de nadruk in de academische omgeving van proces naar product. Welke implicaties heeft deze verschuiving voor de wetenschappelijke waarden? ScienceGuide sprak prof. dr. José van Dijck, universiteitshoogleraar digitale samenleving en mediacultuur aan de Universiteit Utrecht, over de zoektocht van data naar informatie, via kennis, naar wijsheid.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Onderwijs niet opgewassen tegen drugscriminelen. Gaat extra geld helpen?

ma, 03/13/2023 - 16:04
“Nee, ik wil niet met die mensen mee. Ik wil niet dood.” Chaera (16) klinkt paniekerig en maakt afwerende bewegingen terwijl ze door een grote witte bril kijkt. Ze neemt deel aan een virtuele simulatie waarin drugsronselaars jongeren bedreigen om cocaïne uit zeecontainers te halen. De VR-bril is het nieuwste wapen in de strijd tegen de drugscriminaliteit in de Rotterdamse haven, speciaal gericht op scholieren.
Categorieën: Onderwijs nieuws

‘Vragen naar actuele voorbeelden zet ChatGPT buitenspel’

za, 03/11/2023 - 13:08
Docenten die vrezen voor toetsfraude met behulp van ChatGPT kunnen toegespitste vraagstellingen gebruiken en vragen naar actuele voorbeelden. De chatbot geeft namelijk zelden specifieke voorbeelden en is getraind met data die tot 2021 gaat, schrijven medewerkers van de HAN in een handleiding.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Het nieuwe informaticaprogramma kritisch bekeken

vr, 03/10/2023 - 13:39
Het nieuwe examenprogramma informatica is nu actief in alle jaarlagen van havo/vwo. Dat maakt het een goed moment om er mijn mening over te geven. Ik werkte er zelf mee, zag de strubbelingen van de uitgevers, sprak andere docenten en ervoer het programma als staatsexaminator. Een opmerking vooraf: hier volgt geen negatief verhaal maar punt is wel dat de leerling meer centraal moet staan.
Categorieën: Onderwijs nieuws

“We denken na over Nederlandstalig ChatGPT”

ma, 03/06/2023 - 18:19
Minder dan één procent van de data die ChatGPT gebruikt is Nederlandstalig. Daarnaast is het moeilijk om bij Microsoft achter de voordeur te kijken en te weten hoe het zit met de borging van publieke waarden. Moet het Nederlands hoger onderwijs dan niet zelf een taalmodel ontwikkelen? Dat is geen gek idee, zeggen Bertine van Deyzen en Thomas van Osch van SURF. Voor inspiratie kan men naar Frankrijk kijken.
Categorieën: Onderwijs nieuws

ChatGPT geeft gekleurd stemadvies

zo, 03/05/2023 - 09:59
Vraag je je ook af op welke partij je moet stemmen voor de aankomende Provinciale Staten- en Waterschapsverkiezingen? Hoewel je het immens populaire ChatGPT van alles kunt vragen, voor onafhankelijk stemadvies kun je niet bij hem terecht: de chatbot heeft last van hardnekkige links-liberale overtuigingen, die de makers er niet zomaar uit krijgen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Problematisch gamegedrag: zo herken je het (en dit kan je eraan doen)

vr, 02/24/2023 - 18:13
Nieuwe verdienmodellen in games leiden ertoe dat spelers blijven terugkomen en soms veel geld uitgeven, bleek in de Radar-uitzending van 20 februari. Wanneer schiet je door? En vooral: wat kun je eraan doen? Radar vraagt het deskundigen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

‘Is het hoger onderwijs wel kritisch genoeg op ChatGPT?’

wo, 02/22/2023 - 18:18
Het is veelbetekenend dat niemand ook maar de suggestie oppert om de ontwikkelingen op het gebied van AI te remmen. Dat zei Steven Dorrestijn, lector Ethiek en Technologie bij Saxion, tijdens een debat over ChatGPT en het hoger onderwijs. Microsoft ziet in het GPT-3-model juist de opmaat naar een nieuw soort economie, vertelde Rob Elsinga namens het technologiebedrijf.
Categorieën: Onderwijs nieuws

De app Nep Echt! maakt jongeren met een lvb online zelfredzamer

wo, 02/22/2023 - 10:46
Nederland telt bijna een half miljoen jeugdigen met een licht verstandelijke beperking (lvb). ‘Ook zij gebruiken het internet volop, maar lopen vaak tegen problemen aan: van nepnieuws tot oplichterij en kinderlokken’, aldus lector Peter Nikken. De app Nep Echt! van het lectoraat Jeugd & Media van hogeschool Windesheim moet jongeren helpen om een zelfstandiger én veiliger online leven te leiden.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Verbod of niet, smartphones dwingen tot doordacht handelen

wo, 02/22/2023 - 07:43
In de klas, de lerarenkamer, de media en de Tweede Kamer: overal wordt het gesprek gevoerd over of smartphones wel thuishoren in de klas. In Frankrijk geldt een wettelijk verbod voor leerlingen tot en met 15 jaar. Hoe moet het in Nederland? De kwestie leidt tot verdeeldheid.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Dijkgraaf wil mbo helpen na sluiting veelgebruikte studiewinkels

di, 02/21/2023 - 19:50
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf ziet dat het vooral vervelend is voor het mbo dat studiewinkels Studystore en Studers ophouden te bestaan en wil studenten zoveel mogelijk helpen. Veel mbo’ers verliezen zo de enige webwinkel waar ze al hun softwarelicenties en studieboeken kunnen kopen.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Blog | EU-Rapport: Nederlandse scholen behoren tot de Europese informatica hekkensluiters

za, 02/18/2023 - 10:20
Wat eigenlijk we al wisten wordt nog eens bevestigd in een lijvig rapport dat eind 2022 is gepubliceerd. In opdracht van de EU leverden de onderwijsministeries van alle Europese landen (dus niet alleen de EU-leden) een gedetailleerd overzicht van het informatica-onderwijs op hun scholen voor funderend onderwijs: de leerlingen in de leerplichtige leeftijd.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Breng onderwijs-, ict- en innovatieplannen in kaart met de Ambitiewijzer

vr, 02/17/2023 - 09:20
Wat is uw ambitieniveau als het gaat om leerling en onderwijs, innovatieve teams, leidinggeven aan innovatief onderwijs, en ict en innovatief onderwijs? De Ambitiewijzer helpt scholen bij het beschrijven van de benodigde stappen om nieuwe, innovatieve ideeën door te voeren in de schoolontwikkeling. Het gaat dan om (verander)initiatieven die de school neemt om een verbetering, verandering of vernieuwing van het onderwijs te kunnen [...]
Categorieën: Onderwijs nieuws

Minister: ouders aansprakelijk voor schade cybercrime jongeren

do, 02/16/2023 - 16:36
Ouders kunnen aansprakelijk worden gehouden voor de schade die hun kinderen via cybercrime veroorzaken, zo stelt minister Yesilgoz van Justitie en Veiligheid. Ze reageerde op Kamervragen van de VVD over berichtgeving dat jongeren vaker betrokken zijn cybercrime. Uit cijfers van het Openbaar Ministerie blijkt dat in 2021 bij 47 procent van de zaken iemand van 21 jaar of jonger betrokken was.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Leerlingen nemen Arjen Lubach op de hak en vallen op: ‘We houden de redactie van FortesForYou in de gaten’

do, 02/16/2023 - 11:20
Leerlingen van het Fortes Lyceum in Gorinchem hebben televisiepresentator Arjen Lubach een koekje van eigen deeg gegeven. In nog geen week tijd is hun filmpje over smartphones op school meer dan 120.000 keer bekeken op TikTok.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Telefoonverbod op school: wie zit daar op te wachten?

do, 02/16/2023 - 11:19
Geen telefoons in de klas, ook niet als de leraar die wil gebruiken in zijn les en misschien zelfs niet tijdens de pauze. Minister Wiersma gaat met scholen praten over een eventueel landelijk verbod op smartphones, maar lang niet alle scholen blijken enthousiast over dat plan.
Categorieën: Onderwijs nieuws

FAQ ChatGPT: veelgestelde vragen over ChatGPT in het onderwijs

do, 02/16/2023 - 10:39
Er zijn op dit moment veel vragen over het gebruik van de chatbot ChatGPT in het onderwijs. De software produceert teksten die vaak prima bruikbaar zijn voor werkstukken en essays. Studenten en leerlingen maken hier ook al gebruik van. Leraren en schoolorganisaties worstelen met de vraag: hoe gaan we hiermee om? In dit artikel gaan we in 13 vragen en antwoorden dieper in op deze vorm van artificial intelligence.
Categorieën: Onderwijs nieuws

Pagina's